info@adakarehukuk.com
0312 230 09 25

Çalışma Alanlarımız

Home

TAŞINMAZ HUKUKU

Taşınmaz Hukuku
Mülkiyet Hakkı Nedir?

Mülkiyet hakkı, kişiye eşya (taşınır/taşınmaz mallar) üzerinde kullanma, yararlanma ve tasarruf etme yetkisini veren mutlak ve ayni bir haktır.

Elbirliği Mülkiyet Nedir?

Elbirliği halinde mülkiyet genellikle mirastan doğan ortaklığı ifade etmektedir. Uygulamada çoğu zaman paylı mülkiyet ile karıştırılsa da esasen birbirinden farklı iki kavramdır. Her şeyden önce elbirliği halinde mülkiyette paydaşların payları belirli değildir. Ayrıca bu tür mülkiyette maliklerin kendi payları üzerinde tasarruf yetkisi bulunmaz.

Paylı Mülkiyet Nedir?

Bir bütünün belirli paylarla birden fazla kişi tarafından sahiplenilmesi demektir. Örneğin bir elmaya iki kişinin eşit oranda sahip olması paylı mülkiyettir. Medeni kanunumuzda ise ‘’birden çok kimse, maddî olarak bölünmüş olmayan bir şeyin tamamına belli paylarla malik’’ olması olarak tarif edilmiştir. Paylı mülkiyete paydaşlardan her biri payı hakkında serbestçe tasarruf etme yetkisine sahiptir. Ancak bazı durumlarda kanun koyucu malikin bazı yetkilerini diğer paydaşların aleyhine kullanmasının önüne geçmek için hakkın kullanımına bazı sınırlandırmalar getirmiştir.

Önalım Hakkı Nedir?

Uygulamada çoğunlukla paylı maliklerden birinin payını paydaşlar dışında birine devretmesi durumunda karşımıza çıkmaktadır. Önalım hakkı devir yapan paydaşın tasarruf yetkisinin diğer paydaşlar lehine kısıtlanmasının bir örneğidir. Önalım davaları yaygın bir hukuki uygulama alanı olmasına rağmen bilgi ve deneyim gerektiren dava türleri olarak karşımıza çıkar.

Geçit Hakkı Nedir?

Geçit hakkı, yola bağlantısı olmayan taşınazın malikine, bedelini ödemek suretiyle komşu parsel üzerinden yola geçme hakkını veren ve tapuya tescil edilen bir ayni haktır.

Geçit Hakkı Davası Nasıl Açılır?

Geçit hakkı davası taşınmazın bulunduğu yer Asliye Hukuk Mahkemesine verilecek bir dilekçe ile açılır.

İzele-i Şuyu (Ortaklığın Giderilmesi) Nedir?

Bir malın mahkeme tarafından verilecek bir kararla paydaşlar arasında paylaştırılmasına izale-i şuyu (ortaklığın giderilmesi) denir. Uygulamada genelde paydaşlar arasında paylaşılamayan bir taşınmazın satış yolu ile ortaklığının giderilmesi şeklinde karşımıza çıkar. Bu paydaşlık miras ortaklığından kaynaklanabileceği gibi paylı mülkiyetten de kaynaklanabilmektedir.

Tasarrufun İptali Nedir?

Borçlunun mal varlığından çıkarmış olduğu mal veya hakların yahut bunların yerine geçen değerlerin, zarar gören davacı alacaklı yönüyle iptali ile geçersizliğini sağlamaya yönelik açılan davalara tasarrufun iptali davası denir.

Adakare Hukuk Bürosu olarak 10 yıla yaklaşan mesleki hayatımızda çözüme kavuşturduğumuz onlarca taşınmaz hukuku davasının bize kazandırdığı tecrübe ile sizlere hizmet vermeye hazırız.

Address

: Eti Mah. GMK Bulvarı No: 54/6 Maltepe Çankaya/ANKARA

Email

info@adakarehukuk.com

Contact

0312 230 09 25

About

Adakare Hukuk Bürosu, 2016 yılında Av. Burhan ARSLAN tarafından Ankara’da kurulmuş bir hukuk bürosudur. Evrensel Hukuk değerlerini rehber edinmiş ve Hukukun Üstünlüğü’ne inanan ekibi ile müvekkillerine, ahlâki değerlere bağlı, profesyonel ve sonuç odaklı hukuki danışmanlık ve temsil hizmetleri sunmaktadır. Güven ve güler yüzle sunduğu bu hizmetleri yerine getirirken şeffaf ve ulaşılabilir olmayı amaçlamaktadır.