Miras Hukuku
Muris, kelime anlamı olarak miras bırakan demektir.
Veraset ilamı (Mirasçılık Belgesi) ölen kişinin mirasçılarını gösteren belgedir.
Veraset ilamı ölen kişinin yasal mirasçılarından birinin Sulh Hukuk Mahkemesine ya da Notere yapacağı başvuru ile alınır.
Tereke ölen bir kimseden kalan her şeye denir. Tereke, mirasçının tüm mal varlığını ifade eder. Buna, mal varlığına dönüşebilecek hakları ve borçları da dahildir.
Muris Muvazaası, miras bırakanın, mirasçılarından birini yahut tamamını miras hakkından mahrum bırakmak için yaptığı hileli işlemlere verilen addır.
Mirasçılardan birinin ya da tamamının birlikte ya da ayrı ayrı mirasçının tüm mirasını reddettiğinin bir mahkeme kararı ile tespitine mirasın reddi denir.
Mirası reddetmek için murisin Sulh Hukuk Mahkemesine ölüm tarihinden sonraki üç ay içinde yazılı olarak başvurulması gerekir.
Saklı pay, bir kişinin hak ettiği mirastan alması gereken asgari pay oranıdır. Ölen kişinin sağlığında ya da ölüme bağlı olarak yaptığı tasarruflarıyla bu payı mirasçı aleyhine azaltmasına saklı payın ihlâli denir.
Saklı payı ihlâl edilen mirasçının açacağı davaya hukukumuzda tenkis davası diyoruz.
Saklı pay sahibi mirasçılar kanunda sınırlı olarak sayılmıştır. Buna göre murisin yalnızca eşi, altsoyu ve anne ve babası saklı pay sahibidir. Buna göre; Altsoyun saklı payı yasal miras payının ½ si, Anne ve babanın her birinin saklı payı yasal miras payının ¼ ü Sağ kalan eş için ise 1. Zümre (altsoy) veya 2. Zümre (anne-baba) ile birlikte mirasçı olması durumunda yasal miras payının tamamı; tek başına veya 3. zümre ile birlikte mirasçı olma durumunda ise yasal miras payının ¾ ü saklı pay olarak kabul edilmiştir.
Muhdesedat bir taşınmazın üzerindeki bina, kulübe gibi yapılarla; duvar, çit gibi sınır yapılarını ya da ağaç gibi kazandırmaları ifade eder. Muhdesedatın aidiyeti ise bu yapıların kime ait olduğunun tespiti işlemlerine denir.
Hukuki menfaati olan kişinin Taşınmazın bulunduğu yer Asliye Hukuk Mahkemesi’ne verilecek bir dilekçe ile açılır. Muhdesedatın aidiyeti davasında davacı, taşınmazın tüm malikleri davalı olarak göstermek zorundadır.
Miras Hukuku, hukukumuzda en geniş mevzuata taalluk eden konulardan biridir. Miras davaları da tarafların çokluğu, uyuşmazlık konularının çeşitliliği gibi nedenlerle hukukumuzda en çok emek ve tecrübe isteyen alanlardan biridir. Yine Tük Mahkemelerinde en uzun süreyle görülen davaların çoğu da miras davalarıdır. Tüm bunlardan anlaşılacağı üzere; miras konularında, uzman bir avukata danışmak, çok önemlidir.
: Eti Mah. GMK Bulvarı No: 54/6 Maltepe Çankaya/ANKARA
info@adakarehukuk.com
0312 230 09 25
Adakare Hukuk Bürosu, 2016 yılında Av. Burhan ARSLAN tarafından Ankara’da kurulmuş bir hukuk bürosudur. Evrensel Hukuk değerlerini rehber edinmiş ve Hukukun Üstünlüğü’ne inanan ekibi ile müvekkillerine, ahlâki değerlere bağlı, profesyonel ve sonuç odaklı hukuki danışmanlık ve temsil hizmetleri sunmaktadır. Güven ve güler yüzle sunduğu bu hizmetleri yerine getirirken şeffaf ve ulaşılabilir olmayı amaçlamaktadır.